Παρασκευή 18 Οκτώβριος 2019

Τα μέλη του Σωματείου Εγκαταστατών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Λιβαδειάς παρακολούθησαν επιτυχώς πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «ΕΞΥΠΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αυτοαπασχολούμενους και εργοδότες. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις προσαρμογής επαγγελμάτων που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης διαμέσου πιλοτικών σχεδίων τεχνικής κατάρτισης και συμβουλευτικής – υποστήριξης της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

 

Το πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 50 ωρών υλοποιήθηκε από 22/06/2015 μέχρι 29/07/2015 στη Λιβαδειά, από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων την Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

 

Τα μέλη του Σωματείου Εγκαταστατών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Λιβαδειάς παρακολούθησαν επιτυχώς πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αυτοαπασχολούμενους και εργοδότες. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις προσαρμογής επαγγελμάτων που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης διαμέσου πιλοτικών σχεδίων τεχνικής κατάρτισης και συμβουλευτικής – υποστήριξης της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

 

 

Το πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 40 ωρών υλοποιήθηκε από 5/10/2015 μέχρι 26/10/2015 στη Λιβαδειά, από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

AΡΙΘ.ΠΡΩΤ,1250                                                           
ΛΙΒΑΔΕΙΑ  16-11-2015
 
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Η ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
 
Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργοληπτών Εγκαταστατών  Ηλεκρολόγων Λιβαδειάς ενημερώνει, πως μετά την συνάντηση των Προέδρων Μελών της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας με συμμετοχή 
και εκπροσώπου της Π.Ο.Σ.Ε.Η που έγινε στις 3-11-2015 στην Λαμία, όπου πήρε μέρος και ο πρόεδρος του Σωματείου μας κ. Γιώργος Παπανικολάου ο οποίος και ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβόυλιο στην συνεδρίαση της 12-11-2015,
 
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
 
 1. ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΡ.Φ.222Β/5/9/2006 ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΛΟΤ ΗD 384 EINAI YΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ  Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΕΛΕ  ΔΙΑΦΥΓΗΣ  ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΓΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΘΕΜΕΛΙΑΚΗ ΓΕΙΩΣΗ ΣΕ ΝΕΟΑΝΑΓΕΡΟΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ  ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΕΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.
 2. Γι αυτό Συνάδελφοι θα πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες Εσωτερικών Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων για την ποιότητα την ασφαλή λειτουργία της Εγκατάστασης και την ασφάλεια του χρήστη.
 3. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ  ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ Υ..Δ.Ε ΟΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΙΚΟ  ΚΑΙ ΠΟΛΥΓΡΑΜΜΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. 
   ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ  ΜΑΣ ΤΟΝ ΟΡΟ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟ Η Υ.Δ.Ε  ΟΠΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΡΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ Η ΔΕΗ.ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ.
 4. Όταν συμπληρώνουμε  την  Υ.Δ.Ε και βάζουμε επόμενο επανέλεγχο (π.χ για Νέες  εγκαταστάσεις η επανελεγχους οικιών 14 έτη ,για επαγγελματικούς χώρους 7 έτη για χώρους συνάθροισης κοινού 1 έτος κ.α  εάν κάποιος βάζει λιγότερο  χρόνο θα πρέπει στις παρατηρήσεις να αιτιολογεί  τον λόγο .
 
ME ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
 
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ        ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ 
 

Επισυναπτόμενα μπορείτε να βρείτε δύο άρθρα της σειράς «Μύθοι και Αλήθειες», με τίτλο «Διακόπτες Διαφυγής Έντασης H.D. (Heavy Duty)», που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα « Ο εγκαταστάτης» Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Τα άρθρα αυτά είναι γραμμένα από τον κύριο Κωνσταντίνο Δημητρίου, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Ε.Μ.Π. και διαπιστευμένο συνεργάτη VDE.

Σκοπός της σειράς άρθρων «Μύθοι και Αλήθειες» είναι να διευρύνει τα επαγγελματικά πεδία, να γνωρίσει τις νέες τεχνικές, να μεταφέρει «φρέσκια» τεχνογνωσία, να αναδείξει τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται λόγο των νεοτέρων εξελίξεων και τεχνολογιών (π.χ. εκτεταμένη χρήση «ευαίσθητων» ηλεκτρονικών συσκευών, λαμπτήρων LED, αλλαγή των καιρικών φαινομένων, ψηφιοποίηση δεδομένων, εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκίνητων κλπ), να δώσει με απλή γλώσσα «ψαγμένες» τεχνικές πληροφορίες, να φωτίσει τα «ψιλά γράμματα» των «νέων εκδόσεων» των προτύπων και των προδιαγραφών, να αποσαφηνίσει «συγκεχυμένες» έννοιες και ορισμούς.

Πραγματοποίηση Επιστημονικού Συνεδρίου του Κλάδου
Σάββατο & Κυριακή 27 – 28 Φεβρουαρίου 2016 στα πλαίσια της 1ης Διεθνής Έκθεσης ELEC-TEC στο Εκθεσιακό Κέντρο του MEC στην Παιανία


   Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας, μετά τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις του καλοκαιριού και τις Βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που ακύρωσαν τον σχεδιασμό για πραγματοποίηση του Επιστημονικού Συνεδρίου το Φθινόπωρο, κατόπιν εισήγησης του Προεδρείου αποφάσισε να πραγματοποιηθεί το Επιστημονικό Συνέδριο του κλάδου τον Φεβρουάριο 2016.
   Το Επιστημονικό Συνέδριο του Κλάδου θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή 27 & 28 Φεβρουαρίου 2016, στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο – M.E.C Παιανίας στα πλαίσια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης ELEC-TEC (www.elec-tec.gr).


   Το Προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχουν ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την οργάνωση της διεξαγωγής του Επιστημονικού Συνεδρίου του κλάδου (θεματολογία, εισηγήσεις, παρεμβάσεις, οργάνωση, κ.λ.π). Οι προσκλήσεις και όλα τα θέματα σχετικά με την πραγματοποίηση του Επιστημονικού Συνεδρίου του κλάδου, θα σταλούν προς τα Σωματεία και τους Αντιπροσώπους μέσα στον Ιανουάριο του 2016.
Στόχος της Ομοσπονδίας και του κλάδου μας, είναι η διοργάνωση για πρώτη φορά ενός αμιγώς Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό του κλάδου για τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση το Προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα εργασθούν όλο το επόμενο διάστημα, ώστε το Επιστημονικό Συνέδριο να στεφθεί από επιτυχία και να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας προσπάθειας για την ανάπτυξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων των Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων της χώρας.


   Κώδικας Δεοντολογίας για τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στα όργανα ελέγχου των Περιφερειών σύμφωνα με το Άρθρο 11 «Έλεγχος Ποιότητας Παρεχόμενων Υπηρεσιών» του Ν.3982/2011


   Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας σε συνέχεια των δύο συσκέψεων (22/5/2015 μία ημέρα πριν την Γ.Σ της Ομοσπονδίας & 23/10/2015 με τους εκπροσώπους των Σωματείων της Αττικής) που πραγματοποιήθηκαν για την ανταλλαγή απόψεων για τη δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας, στη συνεδρίασή του λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και θέσεις που καταγράφηκαν και μετά από συζήτηση αποφάσισε την διαμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας για την συμμετοχή των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στα όργανα ελέγχου των Περιφερειών.
   Ο Κώδικας Δεοντολογίας, τον οποίο συνημμένα σας κοινοποιούμε, περιγράφει τα σημεία εκείνα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας που συμμετέχουν στα όργανα ελέγχου των Περιφερειών. Θα παρακαλούσαμε να ενημερώσετε τους εκπροσώπους σας στις ομάδες ελέγχου των Περιφερειών προκειμένου να τον εφαρμόζουν.
   Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας στην συνεδρίασή του συζήτησε και το θέμα της επιβολής προστίμων μετά από ελέγχους σε Ε.Η.Ε (πρόστιμα τα οποία καθορίζονται από την Υ.Α «Καθορισμός Κριτηρίων και διαδικασία επιβολής κυρώσεων, σύμφωνα με την Παρ. 5 του Άρθρου 12 του Ν.3982/2011» Αριθ.: Φ.Γ.9.6/οικ.15712/1013/7-11-2011, ΦΕΚ Β΄2540/2011), προκειμένου να ζητηθεί η τροποποίησή της σχετικής Υ.Α, προς την κατεύθυνση αντικειμενικότερης και ορθολογικότερης αντιμετώπισης των περιπτώσεων που χρήζουν επιβολής προστίμων.

Προμήθεια & Τοποθέτηση Υλικών Παροχέτευσης (Στήριξης) από εντολοδόχους εργολάβους των Μονάδων Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ


   Το Δ.Σ μετά την ενημέρωση που είχε από συναδέλφους και από τις απαντήσεις στο ερώτημα που είχε απευθύνει το Προεδρείο στις 12/10/2015 προς τα Σωματεία – Μέλη για να συλλέξει πληροφορίες από όλη την χώρα, διαπίστωσε ότι η προμήθεια και τοποθέτηση υλικών παροχέτευσης (στήριξης) προχωράει προς την κατεύθυνση ανάληψής από εντολοδόχους εργολάβους των μονάδων διανομής της ΔΕΔΔΗΕ.
   Το Δ.Σ αποφάσισε να ζητηθεί συνάντηση με την αρμόδια Διεύθυνση Δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ, για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και να δοθούν διευκρινίσεις, τόσο για τη δυνατότητα συμμετοχής των συναδέλφων στην προμήθεια και τοποθέτηση των υλικών παροχέτευσης όσο και για διάφορα τεχνικά θέματα που δημιουργούνται στη συνεργασία των εντολοδόχων εργολάβων της ΔΕΔΔΗΕ με τους συναδέλφους στην τοποθέτηση των υλικών παροχέτευσης.


Αναδιάρθρωση του Περιφερειακού Κλιμακίου Δυτικής &Κεντρικής Μακεδονίας με την δημιουργία δύο ξεχωριστών Περιφερειακών Κλιμακίων Δυτικής Μακεδονίας & Κεντρικής Μακεδονίας


   Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας στη συνεδρίασή του συζήτησε το θέμα της αναδιάρθρωσης του Π.Κ Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας, που είχε δημιουργηθεί από τον Απρίλιο 2015, μετά από το αίτημα των τεσσάρων Σωματείων – Μελών της Ομοσπονδίας που εδρεύουν στην Δυτική Μακεδονία για την δημιουργία ξεχωριστού Π.Κ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
   Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας αποφάσισε να κάνει αποδεκτό το αίτημα των τεσσάρων Σωματείων της Δυτικής Μακεδονίας και προχώρησε στην δημιουργία των δύο παρακάτω Π.Κ στην Δυτική & Κεντρική Μακεδονία ορίζοντας τους υπεύθυνους των δύο αυτών Π.Κ:
- Π.Κ Δυτικής Μακεδονίας (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) με υπεύθυνο λειτουργίας τον Αντιπρόσωπο στην Π.Ο.Σ.Ε.Η και Πρόεδρο του Σ.Ε.Η Κοζάνης κ. Νικόλαο Τιάκα και τα Σωματεία: ΣΕΗ Γρεβενών, ΣΕΗ Καστοριάς, ΣΕΗ Κοζάνης, ΣΕΗ Φλώρινας (Σύνολο: 4)
- Π.Κ Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) με υπεύθυνο λειτουργίας το Μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Ε.Η κ. Άγγελο Κουντουργιάννη και τα παρακάτω Σωματεία:
ΣΕΗ Αλεξάνδρειας, ΣΕΗ Βέροιας, ΣΕΗ Θεσσαλονίκης, ΣΕΗ Κιλκίς, ΣΕΗ Νάουσας, ΣΕΗ Πέλλας, ΣΕΗ Πιερίας, ΣΕΗ Χαλκιδικής (Σύνολο: 8)
   Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας αποφάσισε να κοινοποιήσει εκ νέου τον Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Κ (ο οποίος είχε συνταχθεί με απόφαση του Δ.Σ στις 14/3/2003), τόσο προς όλα τα Σωματεία – Μέλη όσο και προς τους υπευθύνους των Π.Κ, για την εύρυθμη λειτουργία τους αλλά και την αποφυγή λανθασμένων ερμηνειών για την σύσταση και λειτουργία των Π.Κ, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν αφορμή δυσάρεστων καταστάσεων για τον κλάδο και την Ομοσπονδία στα πλαίσια του ελέγχου που πραγματοποιείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης


   Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας ενημερώθηκε για την προσπάθεια συμμετοχής της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ σε πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), που είχε ως στόχο την δωρεάν παροχή υπηρεσιών από την Ομοσπονδία για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας των Ε.Η.Ε σε βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηνών.
   Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μετά την πρόσκληση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ για την ένταξη της Ομοσπονδίας στη συγκεκριμένη δράση ΕΚΕ προς το Δήμο Αθηνών, αποδέχθηκε την πρόσκληση και εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με τα Σωματεία – Μέλη της Αττικής. Πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες συμβουλευτικές υπηρεσίες από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με τη συμμετοχή του Προεδρείου της Ομοσπονδίας και των εκπροσώπων των Δ.Σ των Σωματείων – Μελών της Αττικής, όπου έγινε ενημέρωση για τα θέματα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε). Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων του Προεδρείου και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με τους τεχνικούς εκπρόσωπους του Δήμου Αθηνών, για να διερευνηθούν οι ανάγκες και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την υλοποίηση της ΕΚΕ μέσα από τον έλεγχο της καλής λειτουργίας των Ε.Η.Ε σε κάποιους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς.
   Οι Διοικήσεις των Σωματείων – Μελών της Αττικής που απευθυνθήκαμε (Πανελλήνιος Σύνδεσμος, ΣΕΗ Πειραιά, ΣΕΗ Μεσογείων & Λαυρεωτικής, ΣΕΗ Νοτιοανατολικής Αττικής), ανταποκρίθηκαν άμεσα και ενεργοποίησαν τους συναδέλφους που εθελοντικά θα συμμετείχαν στην συγκεκριμένη δράση ΕΚΕ. Δυστυχώς όμως, παρ’ ότι η Ομοσπονδία με τα Σωματεία της Αττικής και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είχαν υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι των ΕΗΕ, γραφειοκρατικά θέματα και εμπόδια για τα οποία δεν φέρουν ευθύνη το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η Ομοσπονδία και τα Σωματεία – Μέλη, δεν επέτρεψαν την πλήρη υλοποίηση της δράσης με τον έλεγχο στις ΕΗΕ στους καταρχήν τέσσερις παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηνών.
   Στα πλαίσια της ΕΚΕ η Ομοσπονδία ενημερώνει τα Σωματεία – Μέλη που επιθυμούν να αναλάβουν στις περιοχές τους πρωτοβουλίες δωρεάν παροχής υπηρεσιών προς δομές Δήμων ή φορέων κοινωνικής στήριξης, είναι διαθέσιμη μετά από συγκεκριμένη πρόταση να αναλάβει την επιτελική διαδικασία (έγγραφη επικοινωνία, ενημέρωση, κ.λ.π) στους φορείς που τα Σωματεία – Μέλη θα επιθυμούσαν να απευθυνθούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Οικονομική Βιωσιμότητα της Ομοσπονδίας


   Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας απασχόλησε και η οικονομική βιωσιμότητας της Ομοσπονδίας για τα επόμενα έτη, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία και το γεγονός ότι η δύναμη του κλάδου χρόνο με το χρόνο μειώνεται δραματικά.
Στο Δ.Σ κατατέθηκαν διάφορες απόψεις και προτάσεις προς την κατεύθυνση εξοικονόμησης πόρων, αλλά και εξεύρεσης πόρων εκτός των συνδρομών των Σωματείων – Μελών της Ομοσπονδίας. Όλες οι προτάσεις θα εξετασθούν και θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν με ορίζοντα την επόμενη Γ.Σ του κλάδου μέσα στο 2016, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα και θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις από την Γ.Σ.

   Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, ενόψει του νέου οικονομικού έτους 2016, να σταλούν προς την Ομοσπονδία τα νέα Μητρώα Μελών όσο το δυνατό συντομότερο και το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2016. Στα Μητρώα Μελών θα πρέπει να υπάρχουν τα αναλυτικά και πλήρη στοιχεία των συναδέλφων (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, πλήρη στοιχεία ταχυδρομικής διεύθυνσης, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).
  

   Κλείνοντας, το Προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σας μεταφέρουν τις θερμές ευχές τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους 2016. Ευχές για υγεία, οικογενειακή ευτυχία, επαγγελματική προκοπή και κάθε επιθυμία σας να γίνει πραγματικότητα τη νέα χρονιά.

 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


Ο Πρόεδρος           Ο Γ. Γραμματέας
Δ.Κασαπίδης          Α.Κουζούλογλου

Το πρόγραμμα COSME αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ, στην ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και στην προαγωγή της δημιουργίας και ανάπτυξης ΜΜΕ.

Το COSME απευθύνεται σε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για χρηματοδότηση της εταιρείας τους, σε πολίτες που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση, αλλά και σε κρατικές αρχές που διαμορφώνουν ή εφαρμόζουν σχετικές πολιτικές.

Το πρόγραμμα στοχεύει στα εξής:

·         Διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση.

·         Δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των ΜΜΕ.

·         Ενθάρρυνση επιχειρηματικής κουλτούρας στην Ευρώπη.

·         Ενδυνάμωση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

·         Υποστήριξη της διεθνοποίησης των ΜΜΕ και βελτίωση της πρόσβασης τους στις αγορές.

Στα πλαίσια του COSMΕ ανακοινλώθηκε πρόσκλησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού τομέα του τουρισμού βασισμένη σε τρεις θεματικές:

Θεματική 1: Ενίσχυση των τουριστικών ροών σε εποχές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης για ηλικιωμένους και νέους, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ.

Θεματική 2: Πολυμορφία των ευρωπαϊκών τουριστικών προσφορών και προϊόντων – προώθηση διακρατικών θεματικών τουριστικών προϊόντων, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ.

Θεματική 3: Ενίσχυση της τουριστικής προσβασιμότητας – βελτίωση των υπηρεσιών για τουρίστες με ειδικές ανάγκες πρόσβασης, προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ.

Η πρόσκληση αποβλέπει στην επιλογή συμπράξεων που θα αποτελούνται από 5 ανεξάρτητες νομικές οντότητες δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη ή σε οποιοδήποτε πεδίο καλύπτει η παρούσα πρόσκληση (εθνικές ή τοπικές/περιφερειακές αρχές και δίκτυά τους ή ενώσεις σε διεθνές, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ταξιδιωτικά γραφεία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΜΚΟ, δημόσιοι και ιδιωτικοί πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια) από τουλάχιστον τέσσερις (για τις θεματικές 1 και 2) και δύο διαφορετικές συμμετέχουσες χώρες (για τη θεματική 3) αντίστοιχα.

Μία σύμπραξη θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, μία εθνική ή περιφερειακή ή τοπική αρχή και μία ένωση, ομοσπονδία ή οργανισμό που είναι ενεργή στα πεδία της νεολαίας ή σε θέματα τρίτης ηλικίας, στον αθλητισμό, στη φυσική/πολιτιστική κληρονομιά ή εκπροσωπεί άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο προϋπολογισμός της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται συνολικά σε:

·         1.700.000 ευρώ για τη Θεματική 1 (1.000.000 ευρώ για έργα που στοχεύουν σε ηλικιωμένους, 700.000 ευρώ για έργα που στοχεύουν νέους).

·         1.700.000 ευρώ για τη Θεματική 2.

·         2.900.000 ευρώ για τη Θεματική 3.

Επισημαίνεται η δυνατότητα λήψης προκαταβολής που αντιστοιχεί στο 70% της αιτούμενης επιδότησης μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης με την αναθέτουσα αρχή.

Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν μόνον ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού τα Ευνοϊκά Δάνεια JEREMIE για σκοπούς Γενικής Επιχειρηματικότητας με πόρους του ΕΣΠΑ χορηγούνται πλέον  από το δίκτυο τεσσάρων τραπεζών και συγκεκριμένα  των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, που συνεργάζονται για αυτό το σκοπό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Πρόκειται για  επενδυτικά δάνεια καθώς και  κεφάλαιο κίνησης  τόσο για σκοπούς δημιουργίας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας ή την επέκταση υφιστάμενης δραστηριότητας, όσο και για σκοπούς ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν δάνειο JEREMIE θα καταβάλουν επιτόκιο μόνο για το 50% του δανείου που συνεισφέρεται με ίδιους πόρους της τράπεζας, καθώς το υπόλοιπο 50% του δανείου που συνεισφέρεται μέσα από την πρωτοβουλία JEREMIE είναι άτοκο.

Επίσης σε εξέλιξη είναι τα δύο προγράμματα χαμηλότοκων δανείων από το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης):

 

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠ ΕΠΑνΕΚ), μετά από την έγκριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξειδίκευση των δράσεων του ΕΠ ΕΠΑνΕΚ.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής δέσμης προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων και ακολούθως η έκδοση προσκλήσεων για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων και τη χρηματοδότησή τους από ΕΠ ΕΠΑνΕΚ.

Τα προγράμματα "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ" και "ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ", για τα οποία έγιναν προδημοσιεύσεις πριν από την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, εντάσσονται στο πλέγμα των ανωτέρω δράσεων κρατικών ενισχύσεων και θα οριστικοποιηθούν με τη δημοσίευση των οδηγών εφαρμογής τους.

Για να διαβάσετε την ανακοίνωση δείτε https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=693.

Πρόγραμμα "Επιχειρηματική Ευκαιρία"

Το πρόγραμμα "Επιχειρηματική Ευκαιρία" αφορά ανέργους/ες 18-64 ετών που επιθυμούν να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση. Το πρόγραμμα θα προσφέρει επιχορήγηση 100% και θα καλύπτει όλες τις λειτουργικές δαπάνες τις νέας επιχείρησης για 24 μήνες και μέγιστο ποσό 40.000 €.

Επιλέξιμες Δαπάνες:

·         Ασφαλιστικές Εισφορές (ΟΑΕΕ)

·         Λειτουργικές Δαπάνες (ενοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θέρμανση, ύδρευση, δαπάνες λογιστικής παρακολούθησης, αμοιβή συμβούλου)

·         Δαπάνες για την προβολή & προώθηση της επιχείρησης, Δημιουργία ιστοσελίδας.

·         Δαπάνες για την πρόσληψη υπαλλήλου.

·         Δαπάνες για την αγορά πρώτων υλών.

·         Αποσβέσεις παγίων.

Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες δείτε http://www.plan.gr/prog-epixeirimatiki-efkairia-100.

 

Πρόγραμμα "Επιχειρούμε Δυναμικά"

Το πρόγραμμα "Επιχειρούμε Δυναμικά" αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις (με έναρξη πριν από 1/1/2014) και προσφέρει επιχορήγηση 50% σε επενδυτικές προτάσεις από 20.000 έως 300.000 €.

Επιλέξιμες Δαπάνες:

·         Πιστοποίηση διαχειριστικών Συστημάτων, Σχεδιασμός και Τυποποίηση

·         Προβολή -– Προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους

·         ∆ικαιώματα Τεχνογνωσίας και αξιοποίησή της για την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών

·         Τεχνολογική αναβάθμιση μέσω της αύξησης της χρήσης Τεχνολογίας

·         Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη / Καθοδήγηση επιχειρήσεων που θα συμβάλει στην βελτίωση της οργάνωσης και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη καινοτομικής και τεχνολογικής επιχειρηματικότητας και θα υποστηρίζει τον προσανατολισμό προς νέες αγορές

·         Κτιριακή αναβάθμιση υποδομών για την λειτουργία σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

·         Μηχανολογικός Εκσυγχρονισμός


Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1.1.2014, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τρέξει με αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες δείτε http://www.plan.gr/prog-epixeiroume-dinamika.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την PLAN A.E. (26510-85030, 26510-93470, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ).

Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτά αρκετά τοπικά προγράμματα Leader από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2007-2013, Άξονας 4). Τα προγράμματα Leader αφορούν συγκεκριμένους νομούς και περιοχές και προσφέρουν επιχορήγηση που μπορεί να φτάσει το 60% (ανάλογα με την περιοχή και την δραστηριότητα).

Δικαιούχοι του προγράμματος Leader είναι ιδιώτες (αγρότες ή μη), επιχειρήσεις (υφιστάμενες ή υπό σύσταση), μη κερδοσκοπικοί φορείς, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και εταιρίες ΟΤΑ.

Οι δραστηριότητες που επιχορηγούνται μέσω των προγραμμάτων Leader είναι:

·         Μικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία (μέχρι 40 κλίνες) και campings.

·         Επισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).

·         Εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.

·         Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής - υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).

·         Βιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (όπως δημητριακά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, ελιές, πατάτες, άνθη, σπόροι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά).

·         Μεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα).

·         Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση (πχ αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κλπ).

·         Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κλπ).

·         Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).

·         Γραφεία οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.

·         Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση - σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, ποδηλατικές διαδρομές στην αγροτική ύπαιθρο, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.


Αυτή την περίοδο είναι ενεργά τα παρακάτω προγράμματα Leader:

·         Leader N. Καβάλας (3η προκήρυξη) μέχρι 25/5/2015 - νέα ημερομηνία (http://www.ankavala.gr)
 

·         Leader N. Αχαΐας (4η προκήρυξη) μέχρι 19/5/2015 (http://www.achaiasa.gr)
 

·         Leader N. Φωκίδας (5η προκήρυξη) μέχρι 20/5/2015 - νέα ημερομηνία (http://www.anfo.gr)
 

·         Leader N. Ζακύνθου - Κεφαλλονιάς (2η προκήρυξη) μέχρι 22/6/2015 (http://www.sazae.gr)
 

·         Leader N. Πιερίας (5η προκήρυξη) μέχρι 12/6/2015 (http://pieriki-anaptixiaki.gr)
 

·         Leader N. Χαλκιδικής (3η προκήρυξη) μέχρι 15/6/2015 (http://www.anetxa.gr)

Δόθηκε παράταση για το μεγάλο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών". Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η ημερομηνία ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων δεν μπορεί να ξεπερνά την 31/12/2015.

Η παράταση δίνεται με τον όρο ότι μέχρι 30/6/2015 ο Δικαιούχος θα πρέπει να έχει υποβάλει Αίτημα Επαλήθευσης - Πιστοποίησης ή Αίτημα Τροποποίησης, διαφορετικά το έργο θα απεντάσσεται.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που έχουν εγκεκριμένο έργο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρειάζονται έμπειρη και αξιόπιστη καθοδήγηση καλούνται να επικοινωνήσουν με την PLAN A.E. (26510-85030, 26510-93470, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ).

Για να διαβάσετε την επίσημη ανακοίνωση δείτε http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/20150424_mme_apofash_tropopoihshs_paratash.pdf

Σελίδα 1 από 2

Δημοφιλή Άρθρα

 • Γενικά
  Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84/Α`/2.6.2010) Κύρωση του κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων Υ.Α. οικ. 52487/2002 (ΦΕΚ…
  σε Νομοθεσία
 • Κτιριοδομικός κανονισμός
  Ολη η σχετική νομοθεσία για τον κτιριοδομικό κανονισμό Υ.Α. οικ. 999/2007 (ΦΕΚ 57/Β`/24.1.2007) Τροποποίηση του άρθρου 30 της υπ αριθ.…
  σε Κανονισμοί
 • Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
  Υ.Α. Φ.50/οικ. 13286/1152/2010 (ΦΕΚ 1932/Β`/14.12.2010) Τροποποίηση της υπ αριθ. Φ.7.5/1816/88/27.2.2004 απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης «Αντικατάσταση του ισχύοντος Κανονισμού Εσωτερικών Ηλεκτρικών…
  σε Νομοθεσία
 • Γενικός οικοδομικός κανονισμός
  Όλη η νομοθεσία που αφορά τον γενικό οικοδομικό κανονισμό Ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α`/9.4.2012) Νέος οικοδομικός κανονισμός Ν. 3843/2010 (ΦΕΚ 62/Α`/28.4.2010)…
  σε Κανονισμοί